KAMNIŠKA MAJOLIKA

Mere: Izdelujemo jih v dvanajstih različnih velikostih od 15mm do 60cm

Datacija originala: 1985–2000

Kraj najdbe: nekdanja tovarna Svit Kamnik

Original hrani: Časovna kapsula, arhiv Lončarskega centra Bahor

Leta 1855 je Florjan Konšek v Kamniku ustanovil podjetje za izdelavo bele prstene keramike. Podjetje je večkrat menjalo lastnike in tako ga je leta 1878 kupil Blaž Schnabl. Za njim ga je leta 1911 prevzel njegov sin Rudolf Schnabl. Bil je keramik, izšolan na Dunaju, ki je pri nas  prvi začel izdelovati majolike. Že takrat je želel z izdelovanjem ohraniti tradicijo teh posod. Podjetje je bilo leta 1948 nacionalizirano in s tem spremenjeno iz družinskega v družbeno podjetje. Vrata je zaprlo leta 2008.

Ohranjanje dediščine je za nas zelo pomembno, zato smo navezali stik z gospo Ireno Radej, ki je bila zadnja vodja proizvodnje v omenjeni tovarni. Njeno bogato tehnološko znanje v keramični umetnosti in znanje poslikav je kar samo klicalo po sodelovanju. Njena prijazna spodbuda nas je ohrabrila, da smo vse vzorce in dele proizvodnje preselili v naš center. Ob tem je nastala Časovna kapsula. Repliko smo izdelali natančno po njenih navodilih.

Povemo lahko, da je prvo majoliko nove generacije dobil v last predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Poudariti pa moramo, da smo s svojim znanjem Kamniško majoliko tudi nekoliko izbojšali. Replika (za razliko od originala) ustreza FCM-standardom za stik z živili.