TERRA SIGILLATA

Terra sigillata je tako tip keramike finega namiznega posodja kot postopek priprave finega glinenega premaza, ki se je v antiki široko uporabljal v mnogih lončarskih obratih po celem rimskem imperiju.

Terra sigillata uživa ugled dovršenega antičnega tehnološkega presežka in nam je kot taka predstavljala še večji izziv.

Za potrebo predstavitve na EXARC-ovi konferenci 2021 smo izvedli obširno raziskavo o postopku priprave Tere Sigillate kot glinenega premaza na način, kot bi ga lahko izvajali lončarji v rimskem času. Predvsem nas je zanimal avtentičen način izdelave, ko takratnim mojstrom razni kemijski pripravki še niso bili dostopni.

Rezultat večmesečne raziskave in številnih poiskusov je dokazal, da je mogoče Tero Sigillato pripraviti brez uporabe deflukulantov, preprosto samo iz gline in vode! Skrivnost je v postopku priprave. Tega odkritja smo bili neizmerno veseli, saj po nam znanih podatkih do sedaj ta skrivnost mojstrov antičnega obdobja še ni bila razvozlana.

Rezultat žganja je tudi pokazal, da ima Tera Sigillata, narejena po tako imenovanem antičnem postopku, lepši sijaj brez poliranja, kot Tera Sigillata pripravljena s pomočjo kemijskih pripravkov. Na to odkritje smo izredno ponosni!

Predstavitev za potrebe Exarc-ove konference, kjer smo zadevo tudi predstavili najdete na spodnji povezavi

https://www.youtube.com/watch?v=_ONKPCvni9I