BRONASTODOBNA POSODA

Mere: več različnih posod

V sodelovanju z: Fakulteta za arheologijo Univerze v Mariboru

Datacija originala: bronasta doba

Kraj najdbe: Šentilj

Original hrani: Muzej v Mariboru

Za potrebe razstave Odprti muzej v Šentilju so nas predstavniki Fakultete za arheologijo v Mariboru prosili, da izdelamo replike več artefaktov iz obdobja bronaste dobe. Vse te predmete hrani muzej v Mariboru.

Naloga nam je predstavljala še poseben izziv zaradi števila različnih posod iz tedanjega časa. Vse smo oblikovali in izdelali po tehnologiji, ki so jo uporabljali v bronasti dobi.

a) Lonec za shranjevanje

Lonec ni oblikovan na lončarskem vretenu. Visok je 30 cm, premer ustja 18cm , noga 13cm.

V zgornji tretjini, tik nad rameni pod robom ustja, ima dodan kot dekorativni svitek (v tehniki vtiskovanja okrašen pas). Aplikacija je tipičen bronastodobni vzorec. Lonec so uporabljali za shranjevanje.

b)   Pekva – Sač

Skledo so uporabljali za kuhanje/peko v oglju. Njen premer je 35 cm. Na vrhu ima ročaj, ob strani rob, ki služi, da zadrži oglje. Na pokrovu ima majhno luknjico za izhajanje pare.

c)    Skleda z uvihanim ustjem

Ta skleda je prostoročno oblikovana posoda. Premer 18cm ter višina 8cm. Njena posebnost je stojna površina, ki je zelo majhna. Na dnu ima majhno udrtinico – menimo, da zato, ker posode s tako oblikovanim dnom manj pokajo med peko.

d)   Vrč

Premer ustja je 12 cm, visok je 20 cm. Ima ročaj in tipično bronastodobno obliko: med ramenom ustja in zgornjim robom je v konkavni obliki. Ročaj se spaja med rameni in pod vratom in ne seže do ustja, ampak je malce nižji.

e)   Skodelica s presegajočim ročajem

Premer ustja 10 cm, višina brez ročaja  8cm. Skodelice so uporabljali za zajemanje oziroma čaše za pitje. Večkrat so bile najdene ob situlah oziroma večjih posodah. Oblikovana je bila v tehniki ščipanja. V predelu med nogo in rameni je bil verjetno uporabljen kalup. Ročaj je trakaste oblike in sega čez rob ustja. Zunanjost je bila s kamnom spolirana do sijaja nekje na polovici sušenja gline. Dekor je bil narejen s tordirano ali psevdo vrvico.

f)   Piramidne uteži za statve

Uporabljali so jih za tkanje, obešene pa so bile na niti. Velike so 12 cm in piramidaste oblike.

g)   Vretenca za prejo

Vretenca za prejo ali tako imenovani vijček. Njegov premer je 4–5 cm z luknjico na sredini. Pojavljal se je v večini ženskih grobov.

h)   Svitki – okrogel obroček

Premer je 12 cm, debelina 3 cm. Uporabljali so se ali za uteži na statvah ali kot podstavek za posodo.

I) Prenosni kuhalnik

Premer 25 cm, višina25cm.