ŠALEŠKA PIVSKA ČAŠA

Mere: višina 13cm, širina ustja 12cm, širina dna 6.3cm

V sodelovanju z: Muzej Velenje

Najdišče: grad Šalek

Datacija originala: 15. stoletje

Original hrani: Muzej Velenje

Original je bil najden pri arheoloških izkopavanjih na gradu Šalek. Izvira iz 15. stoletja. Pobude za izdelavo replike, ki jo je dal Muzej Velenje, smo bili zelo veseli, kajti predmet predstavlja enega od viškov lončarskega znanja tedanjega obdobja.

Sestavo gline je bilo pri pregledu fragmentov mogoče natančno določiti. Ker so sledi na notranji strani nakazovale na postopek dela na lončarskem vretenu, smo tudi mi uporabili starinsko vreteno na nožni pogon. Sledi v notranjosti so nam dale jasno sliko tudi o tem, katero orodje je bilo uporabljeno.

Posebnost Šaleške pivske čaše so ornamenti na zunanji strani ostenja, zato je bil poseben  izziv izdelava pečatov, ki jih je takrat uporabil lončar. Ugotovili smo, da so bili štirje različni pečati izrezani v lesene palčke z zelo ostrim orodjem v zelo gost les. Na eni čaši je prisotnih približno 200 ponovitev. Zaradi specifike samega ornamenta je zelo pomemben vrstni red vrezov.  

V fazi vtiskovanja pečatov v ostenje je potrebno s prstom ustvarjati v notranjosti potreben nasprotni pritisk. Posledica tega je (tako kot v originalu) bradavičasta struktura v notranjosti ostenja. Sklepamo lahko, da ta notranja struktura ni namenska, temveč je enostavno posledica omenjenega tehnološkega postopka. Našo Šaleško pivsko čašo podarja Mestna občina Velenje za protokolarno darilo.