RIMSKE POSODE

Mere: več posod

V sodelovanju z: Mestni muzej Ljubljana

Datacija originala: 1. stoletje

Kraj najdbe: Ljubljana, Rimska Emona

Original hrani: Mestni muzej Ljubljana

Mestni muzej v Ljubljani nam je naročil izdelavo seta posod, ki so bile najdene kot dodatki v grobu, na katerega so arheologi naleteli ob izkopavanjih. Naredili smo replike treh najdenih artefaktov.

  1. Omačnica – premer 7,2 cm, višina 3,5 cm, premer noge 3,6 cm. Omačnica je majhna posodica, prekrita s Terro Sigillato, ki ima na zunanji strani rebrast in žlebljen okras, na dnu posode je vtisnjen pečat lončarja Panta pedis. Posoda je narejena na lončarskem vretenu, medtem ko je noga posodice stružena.
  • Krožnik – premer 18 cm, višina 3,8 cm, premer noge 9 cm. Ta plitek krožnik je na zunanji strani okrašen z reliefno oblikovano masko, v notranjosti je na sredi vtisnjen pečat Panta pedis. Ima plitek urez in peresni dekor, medtem ko je noga dodatno aplicirana in stružena. Posoda je prekrita s Terro Sigillato.
  • Ročka – premer ustja 5,2 cm, višina 17,5 cm, premer noge 8 cm, premer ramen 15 cm. Posoda je narejena na lončarskem vretenu in je biskvitno žgana, brez dodatne dodelave. Dodan je smukan ročaj, ki hkrati ne presega roba ustja ročke.