KOFETARICA

Mere: skodelica: širina 8cm, višina 5,5cm , noga 3,2cm s pripadajočim krožnikom širina 12cm, višina 3cm, noga 4,5cm

V sodelovanju z: Narodna galerija Slovenije

Slika Ivane Kobilce: Kofetarica 1889

Projekt, na katerega smo še posebej ponosni, je izdelava replike skodelice na slavni sliki Kofetarica naše vrhunske slikarke Ivane Kobilca. Slikarka je sliko prvič razstavila leta 1889 v Ljubljani.

V našem lončarskem centru smo v začetku marca 2015 na prošnjo Narodne galerije Slovenije začeli zahtevno nalogo. S strokovnjaki omenjene institucije je bilo potrebnega veliko usklajevanja in skupnih določitev vseh lastnosti, ki naj bi jih imela naslikana skodelica. Določitev višine in širine skodelice ter noge, na kateri stoji krožnik, določitev kota stene, določitev globine krožnika; kakšen naj bi bil ročaj, ki ga na sliki skrivajo prsti upodobljenke,  in nenazadnje – kakšna naj bo poslikava na skodelici. Skupaj smo ugotovili, da je Kobilca skodelico naslikala s pomočjo vzorca, ki ga je najverjetneje imela v ateljeju. Domnevali smo, da je šlo za realistično poslikavo vrtničnega cveta (porcelan 19. stoletja), ki pa ga je umetnica s svojim načinom slikanja poenostavila in stilizirala.

Odločili smo se uporabiti belo prsteno keramiko, predvsem zaradi tega, ker ta (za razliko od porcelana) potrebuje nižjo temperaturo žganja. To je pomembno zato, da ohranimo čim višjo intenziteto barve poslikave.

Poudariti moramo, da smo zaradi dobrega načrtovanja, ustrezne komunikacije in kakovostnega razvoja produkta vsi sodelujoči na uspeh projekta zelo ponosni. Naša skodelica je bila poleg tega, da se več kot uspešno prodaja kot reprezentačni spominek v muzejski trgovini Narodne galerije, izbrana tudi za protokolarno darilo, ki ga podarja predsednik države.

V tesni povezavi z izdelavo skodelice smo nato v Narodni galeriji za obiskovalce izvajali še začetni in nadaljevalni tečaj lončarjenja

Skodelice vam lahko tudi  pošljemo po pošti, če nam vaše želje zaupate na katero od kontaktnih telefonskih številk ali elektronsko pošto info@bahor.si

https://www.rtvslo.si/zabava/lepota-bivanja/skodelica-iz-kakrsne-pije-kofetarica-ivane-kobilce/392104