GRIČKI LONCI

Mere: Višina 15cm, širina ustja 33cm, širina dna 16cm

V sodelovanju z: Slovenski etnografski muzej Ljubljana

Datacija originala: zgodnji srednji vek

Kraj najdbe: Grič, Bela Krajina

Original hrani: SEM Ljubljana

V Beli krajini ima lončarstvo dolgo tradicijo. Zelo znano in dolgo ohranjeno lončarstvo je bilo v vasi Grič pri Črnomlju. Sodeč po starinskem kolovratu in obžigu loncev na prostem, je bilo lončarstvo v Beli krajini verjetno doma že globoko v srednjem veku. Do leta 1914 je bilo v samem Griču še 12 hiš, ki so se ukvarjale z lončarstvom. Danes je lončarstvo popolnoma zamrlo.

Grički lonec je bil visoko kakovostna blagovna znamka lončenih posod tistega časa. Lončene posode so žene izdelovale na lončarskem kolu – vretenu, žgali pa so jih moški, ki so pripravljali tudi material za snov in kurjavo. Posode so žgali v kopah na odprtem ognju. Zanimivo je tudi to, da je imela vsaka lončarka svoj znak vrezan že na vretenu.

Za izdelavo replik smo naredili tako repliko lončarskega vretena kot tudi replike avtentičnega orodja, ki so ga takrat uporabljali.

Potrebno glino smo nakopali v Kanižarici v Beli krajini. Prav tam torej, kjer so kopali glino za potrebe takratne izdelave Gričkih loncev. Ugotovili smo, da so za postilo oziroma dodatek h glini dodajali kalcit, ki so ga dobili tako, da so lomili kapnike v okoliških jamah – vse to z namenom, da bi povečali trpežnost materiala na temeperaturni šok.

Ker je kalcita na omenjeni lokaciji že zdavnaj zmanjkalo, smo dobili potreben kalcit iz rudnika v Strahovici.

Ne glede na to, da je bila naročena replika zgolj ene posode, smo zaradi avtentičnosti postopka in s tem tudi posnetka takratnega načina žganja izdelali kar 50 kosov posodja.